söndag 10 oktober 2010

Vetlanda är värda SM-guldet

Visst är det så, att de som vinner är bäst. Så grattis Vetlanda till SM-guldet. Själv trodde jag på att det skulle bli Dackarna eller Piraterna men inget av de lagen tog sig till final. Vetlanda var bäst när det gällde helt enkelt.

Men för sporten är det synd att Sveriges tråkigaste banor är värd för en SM-final. Vetlanda och Gislaveds banor inbjuder inte till speciellt heta dueller där avgörandet sker i sista kurvan. Nej, de avgörs i första kurvan eller några meter efter starten typ.

En del tycker att Piraterna förlorar på att inte ha en riktig "hemmabana" och det är väl sant ur taktiksynpunkt men för sporten är det bra att det är så. När jag går på match vill jag se fin speedway med täta dueller där förarna byter plats med varandra och kan visa sig på ena sidan och sedan vika in på den andra. Sådant sker på Dunteberget i Motala mina vänner. Där kan till och med juniorer ta fighter med världsförare. Sådant är kul. Speedway på travbanor är däremot inte kul.

Det pratas om ekonomi och att klubbar måste ha balans i sina finanser. Helt rätt men på sikt krävs också mer publikdragande saker. Tightare regler på banlängd och kurvbredd är en sak som bör kollas över.

Tätare säsong måste också ses över. Det är inte lätt att pussla ihop serien i en sport där förarna kör i kanske tre, fyra länder - samma vecka. Men sett till hur publiken väljer att komma så är det en varm sommarkväll som gäller. Inte senhöst. Skippa uppehåll på sommaren om det numplaneras någon sådan och någon vecka borde det gå att köra dubbelmöte två dagar i rad. Nästa år körs serien med åtta lag så då blir ju också serien något mindre utdragen. Det är nog bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar